24 ΩΡΕΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έτοιμος να δώσει το μισό Αιγαίο στους Τούρκους, ο Μητσοτάκης. Μίλησε για εθιμικό δίκαιο της θάλασσας μαζί με τον Νετανιάχου.

Στην κοινή διακήρυξη μητσοτακη Νετανιάχου και των ΥΠΕΞ Ελλάδος Ισραήλ περιέχεται αυτή η φράση:
«Απευθύνουμε έκκληση για το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών εντός της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης τους, σύμφωνα με το διεθνές εθιμικό δίκαιο της θάλασσας.»
Αναφέρονται στο εθιμικό δίκαιο της θάλασσας....
Όχι στην σύμβαση του Montego Bay του 1982 που μετέτρεψε το εθιμικό δίκαιο σε γραπτό.
Η οποία αύξησε τα δικαιώματα των κρατών στην θάλασσα και θεσμοθέτησε ίδια δικαιώματα των ΝΗΣΙΩΝ όπως για την ηπειρωτικη περιοχή σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ!!!


Διακήρυξη της Συνόδου των Πρωθυπουργών Ισραήλ-Ελλάδας

Εκτύπωση
Τρίτη, 16 Ιουνίου 2020
Ιερουσαλήμ, 16 Ιουνίου 2020

Η κυβέρνηση του Κράτους του Ισραήλ, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και η κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ολοκλήρωσαν τη Σύνοδο των Πρωθυπουργών που πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ, επ’ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 ετών από τη σύναψη πλήρων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ.
Η εν λόγω Σύνοδος των Πρωθυπουργών αποτέλεσε μια ακόμη ευκαιρία για να επαναλάβουμε τη δέσμευση των κυβερνήσεών μας να συνεχίσουν να ενισχύουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας, συμβάλλοντας στην ευημερία μας, την εθνική ισχύ και την περιφερειακή σταθερότητα.

Κάνοντας μια ανασκόπηση της προόδου που σημείωσαν οι δύο χώρες από την 21η Μαΐου 1990, οπότε και υπεγράφη η σχετική Κοινή Δήλωση των κυβερνήσεων του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του αείμνηστου Yitzhak Shamir, η σημερινή μας συνάντηση μας επέτρεψε να συμφωνήσουμε στη συνέχιση των συντονισμένων προσπαθειών μας για την εντατικοποίηση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς: εξωτερικές υποθέσεις, άμυνα, καινοτομία, κυβερνοχώρο, αγροτεχνολογία, σε επιστημονικό και ακαδημαϊκό επίπεδο, ενέργεια, υγεία, περιβάλλον, τουρισμό, υποδομές, πολιτισμό, αθλητισμό, εμπόριο και επενδύσεις.

Το Ισραήλ και η Ελλάδα διαπνέονται από τις κοινές αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και συνδέονται με ισχυρούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς. Η διμερής μας συνεργασία έχει στόχο τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας, την ευημερία και τη συνεργασία και επιτρέπει στα έθνη μας με πλούσια κληρονομιά, πολιτισμό αλλά και σημαντική πνευματική συνεισφορά στην ανθρωπότητα, να αποτελέσουν ένα σταθερό σημείο αναφοράς για το μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε, επίσης, προσηλωμένοι στη συνέχιση της τριμερούς συνεργασίας μας με την Κύπρο και του σχήματος εταιρικής συνεργασίας 3+1 με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με σαφή στόχο την επίτευξη απτών και ουσιωδών αποτελεσμάτων.

Απευθύνουμε έκκληση για το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών εντός της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης τους, σύμφωνα με το διεθνές εθιμικό δίκαιο της θάλασσας. Αντιτιθέμεθα σθεναρά στις απόπειρες παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων κατά τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και αντιβαίνει στις σχέσεις καλής γειτονίας. Αμφότερες οι χώρες μας θα συνεχίσουν τον συντονισμό των πολιτικών τους εν προκειμένω.

Επαναβεβαιώνουμε σθεναρά το δικαίωμα του Ισραήλ στην ασφαλή και ειρηνική συνύπαρξή του με όλους τους γείτονες του, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων. Αντιτιθέμεθα σθεναρά στις εκκλήσεις για την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ καθώς και στις απόπειρες αμφισβήτησης ή υπονόμευσης του δικαιώματος του Ισραήλ στην προστασία και την ασφάλεια. Εξαίρουμε την ιδιαίτερη σημασία της Ιερουσαλήμ για τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες: τον Ιουδαϊσμό, τον Χριστιανισμό και το Ισλάμ και υπενθυμίζουμε τους εγγενείς και ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τον εβραϊκό λαό με την ιστορική γενέτειρά του.

Οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης διεξήγαγαν εποικοδομητικές συζητήσεις με τους Ισραηλινούς οικοδεσπότες τους επί των παρακάτω θεμάτων:

Υγεία
Τους τελευταίους μήνες, ο κόσμος επλήγη από την πανδημία της νόσου Covid – 19, η οποία εξακολουθεί να συνιστά σημαντικό κίνδυνο παγκοσμίως. Οι χώρες μας ήταν μεταξύ εκείνων που αντιμετώπισαν το πρώτο κύμα της πανδημίας με επιτυχία. Ταυτοχρόνως, αυτή η πρόκληση αποτέλεσε μια αφύπνιση για μια πιο ισχυρή συνεργασία στην αντιμετώπιση παγκόσμιων απειλών, κινδύνων και φυσικών καταστροφών. Αμφότερες οι χώρες μας δεσμεύονται να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και την προετοιμασία των χωρών μας απέναντι στις μελλοντικές προκλήσεις μέσω της διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας. Προς αυτό το σκοπό, αποφασίσαμε να εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία των συστημάτων υγείας των δύο χωρών μας. Οι δύο Υπουργοί Υγείας θα συναντηθούν σύντομα προκειμένου να προωθήσουν την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, βέλτιστων πρακτικών και αμοιβαίων προγραμμάτων στους τομείς της διατροφής, της ψηφιακής υγείας, των ηλεκτρονικών αρχείων υγείας και των μοντέλων ετοιμότητας στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Εξωτερικές Υποθέσεις

Eπιδείξαμε ιδιαίτερη προσοχή στις εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, και ειδικότερα στις συρράξεις στη Συρία, το Λίβανο, τη Λιβύη, το Ιράκ και την Υεμένη. Οι εν λόγω εξελίξεις έχουν αξιοσημείωτες επιπτώσεις στην ασφάλεια της διεθνούς κοινότητας στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης. Η διάδοση των πυρηνικών όπλων, η στήριξη της τρομοκρατίας, και μέσω προηγμένων οπλικών συστημάτων, η παρέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις άλλων εθνών και η υπονόμευση της σταθερότητας των εν λόγω εθνών μεταξύ άλλων, είναι απαράδεκτες και θα τις καταπολεμήσουμε με ακλόνητη αποφασιστικότητα.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις, που μας απασχόλησαν κατά το μεγαλύτερο μέρος των συζητήσεών μας, και κατανοώντας τη σημασία των συνεργασιών,  συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις στενές μας επαφές και τις εντατικές συναντήσεις μας σε όλα τα επίπεδα, καθώς και να εντατικοποιήσουμε τη σχέση εργασίας και τη συνεργασία των δύο ΥΠΕΞ μας για τον συντονισμό των προσπαθειών σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Το Ισραήλ επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξή του και την ισχυρή του αλληλεγγύη προς την Ελλάδα ως προς τη θαλάσσια ζώνης της καθώς και την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων. Το Ισραήλ αποδίδει εξαιρετική σημασία στη μακροχρόνια και σημαντική εταιρική σχέση του με την Ελλάδα.

Καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) το 2021, η οποία συμπίπτει με την 200η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, επαναλαμβάνουμε την καταδίκη μας για όλες της εκδηλώσεις ξενοφοβίας, αντισημιτισμού, υποκίνησης σε πράξεις παρενόχλησης ή βίας  κατά προσώπων που ανήκουν σε κοινότητες με βάση την εθνοτική καταγωγή ή τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, όπου και αν συμβαίνουν.

Επαναλάβαμε τη σταθερή μας δέσμευση για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Ισραήλ σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής, εμπορικής, πολιτικής, στρατηγικής συνεργασίας αλλά και της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας, καινοτομίας και περιφερειακών προκλήσεων.

Υποστηρίζουμε σθεναρά τον δρόμο του στενού διαλόγου όπως θα έπρεπε να είναι μεταξύ φίλων και εταίρων. Υπογραμμίζουμε την ανάγκη προώθησης της συνεργασίας στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, καθιστώντας την πλήρως λειτουργική, συμπεριλαμβανομένης της σύναψης Προτεραιοτήτων Εταιρικής Σχέσης εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και της σύγκλησης του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ. Προσβλέπουμε στην από κοινού μας συνεργασία στο  πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» που αφορά στους τομείς της έρευνας και της πληροφορικής.

Δεσμευόμαστε να παρέχουμε πλήρη στήριξη για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών μας σε διμερές και τριμερές επίπεδο αλλά και στο επίπεδο του σχήματος 3+1, και σε αυτό το πνεύμα, ενθαρρύνουμε τις συνέργειες και τις πρωτοβουλίες, προς την επίτευξη τους κοινού μας στόχου για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή μας.

Άμυνα
Χαιρετίζουμε τη συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργείων Άμυνας. Εξαίρουμε την κοινή μας βούληση για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας στον αμυντικό τομέα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις απειλές και τις προκλήσεις ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συνεργασία μας στοχεύει στην προώθηση της ειρήνης, της περιφερειακής σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. Περαιτέρω, εξακολουθούμε να εκφράζουμε την ανησυχία μας για τους κινδύνους που προκύπτουν, επίσης, από την τρομοκρατία, τον βίαιο  ριζοσπαστισμό και τον εξτρεμισμό στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, επιβεβαιώνουμε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των Συμβούλων Εθνικής Ασφάλειας των δύο χωρών μας.

Ενέργεια
Λαμβάνοντας υπόψη την υπογραφή στις 2 Ιανουαρίου 2020 της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για τον Αγωγό East-Med, που κυρώθηκε πρόσφατα από την Ελλάδα και σύντομα θα κυρωθεί από την Κύπρο, επαναλαμβάνουμε τη στήριξη και τη δέσμευσή μας για την υλοποίηση του έργου, το οποίο αντιπροσωπεύει μια βιώσιμη και στρατηγική επιλογή κοινού συμφέροντος, τόσο για τις χώρες μας όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιτρέποντας τη μεταφορά ενέργειας από τη Μέση Ανατολή μέσω της Ελλάδας προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Προς το σκοπό αυτό, προσβλέπουμε να υποδεχθούμε σύντομα την Ιταλία ως συμβαλλόμενο μέρος της Συμφωνίας.

Αναγνωρίζουμε επίσης τα αμοιβαία οφέλη που μπορούν να επιτευχθούν για τις δύο χώρες μας στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας και της οικονομικής ευημερίας από τη συμμετοχή στο έργο του Ευρασιατικού Διασυνδετηρίου Αγωγού το οποίο θα ενσωματώσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ και της Κύπρου με εκείνα της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Επαναλαμβάνουμε τη στήριξή μας για την ήδη καθιερωμένη συνεργασία, σε εταιρικό επίπεδο, για την ανάπτυξη δεξαμενών φυσικού αερίου στο Ισραήλ και στηρίζουμε σθεναρά τη συνεργασία στους τομείς της ανανεώσιμης ενέργειας, των εναλλακτικών καυσίμων και των ηλεκτρικών οχημάτων και ειδικότερα προς το σκοπό της ενθάρρυνσης της καινοτομίας και των κοινών πιλοτικών προγραμμάτων.

Περιβάλλον
Αναγνωρίζουμε την εντατική συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Περιβάλλοντος σε υπουργικό και επαγγελματικό επίπεδο, τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές επίπεδο με την Κύπρο.

Αναγνωρίζοντας ότι αυτή η συνεργασία αποφέρει αμοιβαία οφέλη, συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία σε θέματα όπως οι περιβαλλοντικές πτυχές της διαχείρισης των υδάτων, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στην περιοχή της Μεσογείου και, επίσης, η ετοιμότητα και η αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης, και ειδικότερα της ρύπανσης που μπορεί να προέλθει από δραστηριότητες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας για την περαιτέρω προώθηση και ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και της οικονομικής ανάπτυξης των χωρών και της περιοχής μας.

Γεωργία
Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε και να προωθήσουμε τη συνεργασία μας στον γεωργικό τομέα, δεδομένων των γνώσεών μας και της εμπειρογνωμοσύνης μας σε διάφορους γεωργικούς τομείς, όπως η βιώσιμη διαχείριση των υδάτων και του εδάφους, η γεωργία ακριβείας που βασίζεται στη χρήση αφαλατωμένου νερού, θαλασσινού νερού και επεξεργασμένων λυμάτων και η διαχείριση της κλιματικής αλλαγής.

Η θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια (Mariculture) και η ιχθυοκαλλιέργεια ανοικτής θαλάσσης, η αλιεία εσωτερικών και παράκτιων περιοχών αποτελούν, επίσης, βιομηχανίες εξαιρετικού ενδιαφέροντος.

Αναγνωρίζουμε ότι αυτή η συνεργασία είναι αμοιβαία επωφελής και θα μπορούσε να προωθήσει και να ενισχύσει τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Τουρισμός

Αναγνωρίζουμε την αξιοσημείωτη σημασία του τουρισμού για τις οικονομίες μας και τις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας σε κοινά έργα και συνέργειες. Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε τη συνεργασία των αρμόδιων αρχών μας, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η εισροή τουριστών στην περιοχή μας. Χαιρετίζουμε την απόφαση των αντίστοιχων Υπουργείων μας να προωθήσουν ψηφιακές πρωτοβουλίες στον τουρισμό και άλλες πρωτοβουλίες Τravel-Τech, καθώς και περαιτέρω δράσεις για την παροχή κινήτρων και την επιτάχυνση της καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα του Travel – Tech.

Ανάπτυξη και επενδύσεις

Αναγνωρίζοντας τη σημασία του αμοιβαίου οφέλους που απορρέει από τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, θα συνεχίσουμε τις κοινές μας προσπάθειες για την προώθηση, τη διευκόλυνση, τη βελτίωση και την ενίσχυση της διασύνδεσής μας σε επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης. Επαναλαμβάνουμε τη σημασία που αποδίδουμε στην προώθηση των επενδύσεων, της καινοτομίας και της έρευνας μεταξύ των εθνών μας, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανικών τομέων όπου υφίσταται ήδη επιτυχής συνεργασία, όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα και η ναυπηγική βιομηχανία. Ειδικότερα, το Ισραήλ παρουσίασε την πρωτοβουλία «Δρόμοι για την Περιφερειακή Ειρήνη». Επαναλάβαμε τη δέσμευσή μας να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας, ενισχύοντας την ανταλλαγή πληροφοριών, τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των αντίστοιχων διοικήσεων.

Κυβερνοχώρος

Αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη εξάρτηση των κοινωνιών και των οικονομιών μας από τον τομέα του κυβερνοχώρου, και σημειώνοντας την εκθετική αύξηση των απειλών που ενέχει, χαιρετίζουμε τις προσπάθειες για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας και των αντίστοιχων Αρχών. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ άλλων μέσω της ανταλλαγής εμπειρογνωμοσύνης, βέλτιστων πρακτικών και ρυθμιστικών πλαισίων που σχετίζονται με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.  Επιθυμούμε να προωθήσουμε έναν ανοικτό, ελεύθερο, ασφαλή και ειρηνικό κυβερνοχώρο, ο οποίος θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη, θα προστατεύει την εθνική ασφάλεια και θα προωθεί τη διεθνή σταθερότητα. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουμε με ικανοποίηση την έκδοση κοινής δήλωσης μεταξύ των αντίστοιχων εθνικών μας οργάνων.

Έρευνα και καινοτομία

Αναγνωρίζουμε τη σημασία της Έρευνας και της Καινοτομίας ως σημαντικών μοχλών για την τεχνολογική πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη. Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας για περαιτέρω προώθηση της καινοτομίας μέσω της ανταλλαγής γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών και της σύνδεσης των οικοσυστημάτων των νεοφυών επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας.  Αναγνωρίζουμε τα θετικά αποτελέσματα της διμερούς συνεργασίας μας και σκοπεύουμε να συνεργαστούμε στενά σε έργα στοχευμένα σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Αναγνωρίζουμε, επίσης, τη σημασία της ενίσχυσης της τριμερούς και πολυμερούς συνεργασίας που προωθείται μέσω πλατφορμών όπως το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Πλαίσιο για την αντιμετώπιση κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων στην περιοχή μας.

Συμπέρασμα:

Οι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα καταδεικνύουν το ευρύ φάσμα και το βάθος των δεσμών μεταξύ των κυβερνήσεών μας και των λαών μας και αντικατοπτρίζουν τη στρατηγική εταιρική σχέση στην οποία εδράζονται οι  σχέσεις μας και η οποία καθοδηγεί την κοινή μας πορεία προς το μέλλον. Υπεγράφησαν κοινές δηλώσεις στους τομείς του Τουρισμού, της Γεωργίας, καθώς και στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας και της Ενέργειας. Τα κείμενα αυτά θα αυξήσουν περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και θα ωφελήσουν τους λαούς μας και την περιοχή. Σε αυτό το πνεύμα, οι Πρωθυπουργοί επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για συνεχή και στενή συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και θα διεξαγάγουν τον πέμπτο γύρο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Ελλάδα, το 2021. Αμφότεροι οι Πρωθυπουργοί έδωσαν εντολή στα Υπουργεία Εξωτερικών να προετοιμάσουν την επόμενη σύνοδο.

1 σχόλιο: